Google Analytics: Tu ai un Bounce Rate bun?
La All 4 Marketing obisnuim sa verificam impreuna cu clientii nostri starea de functionalitate a website-urilor destul de des. Verificarile si trecerile in revista se petrec, in esenta, exact ca si un consult medical de rutina - pentru un website, de aceasta data. Daca totul arata bine in urma consultului, minunat. Succes si ne vedem la urmatoarea programare. Daca nu arata bine, oferim anumite recomandari, facem diverse ajustari pentru a readuce rapid totul pe fagasul normal.
De obicei, personal, imi place sa incep prin a arunca o privire pe rapoartele de audienta in Google Analytics. Desigur ca raportul de audienta este doar varful iceberg-ului, dar constituie un bun punct de referinta de la care sa incepem sa gasim explicatii plauzibile pentru masuratorile esentiale oferite de Analytics: bounce rate – asa numita rata de respingere, numarul de vizite unice, durata vizitei pe site, vizite per pagina,procent vizitatori care revin vs. vizitatori noi, etc.
Toti clientii, invariabil, intreaba in primul rand ce semnifica procentajul ratei de respingere. E destul de usor sa intelegi ce e cu vizitatorii unici, vizite per pagina, si asa mai departe. Semnificatia sau insemnatatea ratei de respingere in raport cu nota finala a website-ului, nu este atat de clar evidentiata, pentru majoritatea fiind doar un procent greu de explicat.
De multa vreme, vreau sa abordez in articolele de pe blogul nostru cateva dintre cele mai frecvente intrebari ale clientilor nostri. Rata de respingere pare a fi un punct rezonabil de la care putem incepe.
Ce este rata de respingere? (Si de ce Google greseste)
Definitia pe care Google o ofera pentru rata de respingere este ca aceasta reprezinta procentul de single pageview (vizionare pentru o singura pagina) a unui website. Dar, de fapt, este gresita (prin omisiune).
Cu toate acestea, si eu ofer definitia oficiala a Google in cadrul intalnirilor. Google evita, probabil, definitia completa din acelasi motiv ca si mine: nu este deloc scurta si rareori adauga plus valoare conversatiei.
Definitia corecta a ratei de respingere
In Google Analytics, rata de respingere este de fapt procentul vizitelor de interactiune unica pe un site web. Vizualizarea unei pagini va fi cea mai frecventa a doua interactiune pe cea mai mare parte a site-urilor, dar exista o multime de alte interactiuni posibile - evenimente *, tranzactii, si asa mai departe, care afecteaza, de asemenea, rata de respingere.
* Evenimentele pot fi, de asemenea, setate ca "non-interactiune", astfel incat acestea sa nu afecteze rata de respingere. Deci, un bounce poate include chiar si mai multe actiuni intreprinse de utilizator.
Si atunci, cum determinam daca inregistram o rata de respingere buna?!
O intrebare foarte comuna din partea clientilor nostri, si care se repeta mereu in cadrul fiecarei intalniri, se refera la valoarea procentajului ratei de respingere, mai exact,care este procentajul corect sau cum stim cand avem o rata de respingere buna si cand nu.
In momentul in care primesc aceasta intrebare, impulsul de moment este acela de a da un raspuns bazat pe dovezi proprii de tipul fun facts. Insa ma repliez destul de rapid si imi pun intuitia la treaba. (obligatoriu cu mimica pisicii din imagine afisata pe figura).

Sa trecem totusi la chestii mai serioase. Pentru a putea avea o opinie obiectiva cu privire la acest aspect, timp de aproximativ un an de zile, am esalonat si comparat datele analitice ale mai multor website-uri (vreo 60 la numar). Domeniile au fost selectate la intamplare. Majoritatea erau ale clientilor nostri. Unele nu. Unele profiluri depaseau 1.000.000 de vizitatori unici, unele atingeau doar cateva mii. Unele rulau campanii active de marketing online. Majoritatea nu. Seturi de esantioane gasesti peste tot.
Care este, deci, rata medie de respingere?
Cele mai multe site-uri web inregistreaza rate de respingere undeva intre 26 si 70%. Rata medie de respingere pentru site-urile din setul meu de eșantioane a fost de 49%. Rata medie de respingere pentru toate vizitele din set a fost de 45%. Am scos din calcul valorile extreme - rata de respingere de 1%. Cea mai mare rata de respingere a fost de 90,2%; valoarea cea mai scazuta (a unui profil care functioneaza corespunzator) a fost de 27,33%. Nivelul cel mai scazut la modul general (inclusiv implementarile nefunctionale) a fost de 1,23%.
Ca regula generala, o rata de respingere in intervalul de la 26 la 40% este excelenta. De la 41 la 55% este aproximativ medie. Intre 56 și 70% este mai mare decat media, dar poate sa nu provoace alarma in functie de tipologia site-ului web. Orice peste 70% este dezamagitor pentru tot ce este altceva decat site destinat blogurilor, stirilor, evenimentelor, etc.
Graficul de mai jos descrie numarul de site-uri care se incadreaza intr-un anumit interval din setul de mostre. Intervalul cel mai comun (marja de eroare fiind de +/-5%) a fost cuprins intre 35 si 40%.

Rata de respingere neobisnuit de buna
Ratele de respingere de la 25 la 30% sunt cel mai probabil la fel de rar intalnite ca si cele raportate ca fiind corelate unui site care functioneaza corect. Orice valoare de sub 40%, care nu rezulta dintr-o instalare Google Analytics defectuoasa, este excelenta și indica un site bine construit, proiectat profesional, care satisface nevoile utilizatorilor.
Pe de alta parte, o rata de respingere in continua scadere poate reflecta și lipsa continutului dinamic (bloguri, stiri, etc.) de pe site, lucru care poate sau nu sa fie benefic.
Intre bine si excelent
Dintre site-urile pe care le-am revizuit, șaisprezece au scazut intre 30 și 40%, iar alte douazeci au scazut intre 40 și 55%. De fapt, m-a cuprins putin surprinderea sa vad atat de multe site-uri web care scad sub 40% ( sa nu pierd ocazia sa il felicit pe webdesigner-ul nostru pentru asta ;) ). Chiar daca marja de 30-40% pare sa fie mai aproape de regula decat de exceptie, as putea totusi spune ca acesta este intervalul pentru o rata de respingere exceptionala.
Rata de respingere a site-ului mediu este mai probabil sa oscileze la 40-55%. Dupa ce sare peste 50%, este probabil timpul sa identificam ce segmente de utilizatori sau continut determina rata de respingere in crestere.
Chiar și o rata de respingere de peste 60% ar putea sa nu fie ceva absolut rau. Totul depinde de site-ul web, motiv pentru care este important sa ...

Seteaza punctul de reper
Mai degraba decat sa va ingrijorati si sa va grabiti sa tineti pasul cu Emag, spre exemplu, și rata de respingere minunata a acestora de 30%, stabiliti un punct de referinta pentru site-ul dumneavoastra web si cautati sa il imbunatatiti pe ramurile relevante - si anume, altceva decat un blog sau o sectiune de stiri.
Pentru a seta o linie de pornire adecvata, luati in considerare intentia utilizatorului și scopul continutului. Pe un site care promoveaza evenimente, vizitatorii doresc sa afle ora, data, locatia și cam atat. Isi primesc informatiile. Parasesc site-ul. Rata de respingere de pe site-ul respectiv va tinde spre un procent mai mare, dar acest lucru este absolut ok in cazul de fata, deoarece, nevoile utilizatorului sunt in totalitate indeplinite.
Intr-un magazin de articole de imbracaminte online, vizitatorii probabil vor face un tur al articolelor si vor accesa cateva pentru a le achizitiona. Rata de respingere va fi in mod ideal inclinata inspre un procent scazut. O tendinta ascendenta este deosebit de alarmanta pentru comertul electronic, deoarece, atunci cand utilizatorii parasesc site-ul prea repede, acest lucru aproape sigur se traduce prin vanzari pierdute.
Rata de respingere pe mobil
Luati in considerare dispozitivele mobile intotdeauna. Utilizatorii de dispozitive mobile pot, in medie, sa paraseasca mai rapid site-urile, deci , ca o consecinta, in mod rezonabil, orice site cu un procent mare de trafic mobil va contoriza o rata de respingere mai mare. Tabletele nu sunt previzibile in mod special - uneori acestea scot mai putin decat desktop-ul, alteori mai mult.
In general, este previzibil ca ratele de respingere provenite din trafic de pe mobil sa urce cu aproximativ 10 pana la 20 % mai mult decat cele generate din traficul de pe desktop. Am urmarit rata de respingere din interactiunea mobila, pe un mic eșantion de site-uri, din noiembrie 2017 pana astazi, 12 martie 2018, iar rata medie de respingere pe partea de mobil a fost doar cu putin sub 60%. Rata provenita de pe tablete a fost de aproximativ 49%. Vizitatorii de pe desktop-uri au inregistrat o medie de numai 42%.
Cand totul a iesit rau si/ sau partea urata a monitorizarii web
O rata de respingere sub 20% sau peste 90% este de obicei un semn rau. Prima valoare descrie de obicei o problema la configurarea cu Google Analytics, cea din urma, la cea a site-ului web. Singurul moment in care am vazut aceste valori, in studiul de fata, a fost atunci cand pe site-uri erau implementate eronat modulele de analiza.

Cand totul a iesit rau: peste 90% rata de respingere
Toata lumea topaie! Afara din site-ul tau, evident! Groaznic, nu?! Cam asta arata o rata mare de respingere, mai tot timpul. Ceva ii sperie pe vizitatori - ar putea fi un design rau sau prost conceput, probleme de compatibilitate cu browser-ul sau chiar un tracking code oribil distorsionat. Poate ca e timpul sa renuntam la geolocatii.
Sau poate ne raportam la un biet site web cu o singura pagina fara continut, link-uri sau fara modul de event tracking implementat. In acest caz, este probabil timpul sa incepeti sa lucrati la crearea unui site web real.
Partea urata: Sub 20%
Nimeni nu topaie, nimeni nu sare gardul! Tare asta, nu? Gresit! Daca pare prea bine pentru a fi adevarat, probabil ca asa si este. Implementarea analitica este aproape sigur anulata.
Unele cauze posibile:
• Cod GA duplicat
• Event tracking incorect implementat
• Add-ons de la terti, de exemplu un chat live
La sub 20% bounce rate, este foarte putin probabil ca totul sa fie corect implementat. Intre 20 si 25 de procente este cu siguranta posibil ca totul sa fie ok, dar nu te apuca sa oferi cinci stelute pana cand nu faci cateva sapaturi.
Atunci cand peste 75% dintre utilizatori nu rasfoiesc, implementarea eronata a modulului analytics este, probabil, vinovatul principal. Acest lucru se poate intampla si din cauza faptului ca site-ul web este construit intr-un mod care ii obliga pe majoritatea utilizatorilor sa participe cel putin o actiune inainte de a pleca, de exemplu, un gateway sau un landing page prin care trebuie sa treaca inainte de a ajunge pe site-ul principal. Rata de respingere este, de obicei, gandita ca o modalitate rapida de masurare a implicarii utilizatorilor (prin satisfacerea nevoilor utilizatorului și cresterea gradului de utilizare), iar gateway-urile sunt adesea contrare acestui mod de gandire si nu fac altceva decat sa ingreuneze acest proces.
In orice caz …
Este important sa va amintiti ca reperul pentru o rata de respingere "buna" va varia de la un site la altul. Urmareste cu atentie segmentele de trafic și grupurile de continut. Nu pierde din vedere variabilele si asta nu doar neaparat in comparatie cu alte site-uri web. Daca ai citit cu atentie si ai ajuns pana aici, dar inca nu esti lamurit, cere un audit gratuit pentru site-ul tau aici.