top of page

3 strategii de marketing neprofitabile


Marketing meeting

Este foarte usor sa faci greseli în marketing daca nu esti profesionist. Majoritatea oamenilor tinde sa creada ca "nu poate fi chiar asa de greu" si tiparesc la repezeala afise si flyere, crezand ca asa e bine sa porneasca la drum. Dupa aproape 10 ani de activitate in acest domeniu, cred ca putem spune ca am învatat cate ceva despre ce sa nu facem în marketing si am decis sa subliniem trei dintre cele mai mari greseli, pentru a te ajuta sa le eviti.


3 NU importanti in planificarea strategiei de marketing


# Primul NU: Marketingul reflexiv sau Mirror Marketing


E o “ispita” serioasa... Este foarte tentant sa faci asta , dar poate fi un dezastru daca e pus in practica.


De cate ori ati fost tentati sa ganditi asa: "Radioul nu e cine stie ce, nici nu functioneaza la mine in masina pentru ca am cd-uri, sd-card-uri si live streaming music in masina mea", "Nu-mi place culoarea rosie, pe mine nu ma atrage!", "Nu ma uit niciodata la televizor si daca ma uit, schimb canalul cand incep reclamele", "Site-ul nostru este ok asa cum este, eu oricum nu caut nimic online".

Ah! Si ce este cel mai rau: "I-am aratat site-ul sotiei /sotului si ea/el a spus ..."


Ne facem cu totii vinovati de Mirror Marketing – marketing bazat exclusiv pe propriile preferinte sau marketing consultand doar "omul din oglinda" - la un moment dat sau altul. E ceva ce pur si simplu nu putem controla – tine de natura umana, cu siguranta. Metoda Mirror Marketing ar trebui insa evitata cu orice pret. Puneti-va ego-ul deoparte. Daca aveti o întrebare despre ceva care urmeaza sa fie introdus pe segmentul vostru de piata, întrebati publicul tinta cam ce asteapta: el are singurul raspuns care conteaza. Descopera publicul tau tinta, caci publicul tinta este regele; oamenii care fac parte din publicul tau tinta au întotdeauna primul si ultimul cuvant, nu uita asta daca ceea ce urmaresti este succesul.


# Al Doilea NU: Subfinantarea


Asigurati-va ca ati alocat fondurile necesare pentru a va vedea campania dusa pana la bun sfarsit. Definiti în mod clar ce este sfarsitul. Daca nu stii unde te duci, cum vei sti cand vei ajunge acolo? Deci, fii clar cu privire la scopurile si obiectivele tale, apoi asigura-te ca ai atins suficienta audienta, incat sa fii sigur ca beneficiezi de vizibilitate. De asemenea, asigurati-va ca aveti repere de-a lungul drumului, astfel încat, daca aveti nevoie sa schimbati “trend-ul” (sa modificati partea de creatie, sa ajustati mediul de raspandire, etc.), sa o puteti face fara batai de cap.


Daca proiectul tau este subfinantat si "da gres", nu vei avea nici cea mai mica idee de ce! O fi fost strategia depasita? A fost mesajul gresit? Tinta nu are legatura cu reclama? Nu veti sti niciodata, tocmai pentru ca nu i-ati acordat campaniei suficient timp sau bani pentru a afla. Cat de frustrant si de costisitor in acelasi timp!


# Al Treilea NU: Evitati campaniile gen "Do-It-Yourself"


"Do-It-Yourself" este pentru proiecte în jurul casei (minus electrice, ca alea-s periculoase!).


Cand vine vorba de marketing, angajati o firma de marketing profesionista. Stiu ca suna a invitatie acest lucru, însa marketingul de astazi este prea complicat cu toate alegerile din sfera lui, cum ar fi social media, SEO, PPC, sa nu mai vorbim de medii de difuzare, metode de tiparire si tactici online. Nu are importanta cat de bine pregatiti crezi tu ca sunt angajatii din sectorul de marketing intern al firmei tale, nu vor fi niciodata la fel de obiectivi sau sinceri, in a-ti atrage atentia asupra detaliilor, ca profesionistii din afara companiei tale.


Spre deosebire de profesionisti, specialistii tai in marketing pun in balanta si faptul ca muncesc pentru tine si este singurul loc de munca pe care îl au iar, în economia de azi, ar fi nedrept sa te astepti ca angajatii tai sa-si puna în pericol pozitiile spunandu-ti lucruri pe care nu vrei sa le auzi. În plus, ei sunt atat de aproape de “subiect”, incat nu pot vedea padurea, de copaci si, astfel, au pierdut din start instrumentul numarul unu în marketing - obiectivitatea!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Google Places Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page